kawa w ziarnach arabica

Zwykło się sądzić, że jeżeli korzystna kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa arabica w ziarnach
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany także kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkiem przeróżne potrzeby i może to znamiennie wpływać na smak ostatecznego produkty, czyli kawy. Mimo że do rodziny kawowowców zalicza się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle pokrewne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa arabica z Peru
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie oraz wzroście najprzyzwoiciej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok i lubi ciepło, właśnie dlatego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkiem amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją scalać z aromatami, w następstwie tego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym czy też korzennym. Nim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać dogłębnie skład produktu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie uzupełnieniem.